Cukrová třtina
je druh trávy a původně pochází z jihovýchodní Asie. Cukrové třtiny existuje asi 37 druhů a stonky této trávy dosahují až šesti metrů. Jelikož se dá nenáročně pěstovat ve většině tropických oblastech, je rozšířena prakticky po celém tropickém světě. V roce 1493 přivezl cukrovou třtinu do karibské oblasti Kryštof Kolumbus. Díky ideálním podmínkám pro pěstování a evropské poptávce po cukru se cukrová třtina velmi rychle rozšířila po celém Karibiku.
Převážná produkce cukrové třtiny se používá k výrobě samotného třtinového cukru, kdy se třtinová stébla v cukrovarech lisují. Z vylisované šťávy se vyrábí cukr. Při tomto procesu vznikají i vedlejší produkty jako jsou melasa (odpadní cukerný sirup, který již nelze zcukernatět) a bagasa (zbytky vylisovaných třtinových stébel). Jak říkáme s oblibou ve firmě, jde vlastně o zbytky po rumu
Díky moderním technologiím se pro zbytkový materiál našlo uplatnění také v gastronomii. Z vláken cukrové třtiny se vyrábí designové jednorázové nádobí. Tvrdá vlákna zaručují nádobí pevnost, voděodolnost a chuťovou neutrálnost. Další výhodou je možnost použití při ohřevu v mikrovlnné troubě.
Při výrobě nádobí z cukrové třtiny se nevyužívají žádné chemické či ropné látky a po použití jej lze ekologicky zlikvidovat v kompostu.
Výhody výrobků z cukrové třtiny:
- pro výrobu se používají zbytková vlákna stonků, které se lisují (místo běžného spalování), čímž nepředstavují ekologickou zátěž pro planetu
- jako organický materiál je lze působením půdních bakterií a hmyzu zcela zkompostovat a rozložit na cennou zeminu a biohumus
- oproti papírovým napodobeninám jsou pevnější a hlavně nejsou kvůli nim káceny stromy.
Miska z cukrové třtiny 460ml (1000ks)
4 256,54 Kč s DPH
Krabička / Menubox na jídlo 1 dílný z cukrové třtiny (250ks)
1 497,38 Kč s DPH
Kelímek bílý z cukrové třtiny 2oz/60ml (500ks)
1 132,56 Kč s DPH
BIO menubox s víkem jednodílný z cukrové třtiny 22x20x7,6cm (200ks)
1 597,20 Kč s DPH