KONTAKTY

vzorkovna "gastro-obaly"
Mšecká 1
158 00 Praha 5
tel: 728827870; 607139925; 724992853
info@gastro-obaly.cz
Po-Pá: 8,30 - 16,30
prosíme o předchozí domluvu, před návštěvou !!

NOVINKY

arr3ZA JAK DLOUHO DOSTANU ZBOŽÍ?Po Praze dostanete obvykle zboží následující pracovní den po objednání. Ve vyjímečných případech,...

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 2 106,00 Kč (82,59 EUR)
naše cena 1 068,10 Kč (41,89 EUR)
naše cena 96,67 Kč (3,79 EUR)

100% BIO

naše cena 537,00 Kč (21,06 EUR)
naše cena 2 748,90 Kč (107,80 EUR)
naše cena 2 739,37 Kč (107,43 EUR)

ANKETA

Používáte PLA výrobky (výrobky z kukuřičného škrobu)

Ano, pravidelně 39% Jen jsem je zkusil/-a 23% Ne, ale rád bych je někdy vyzkoušel/-a 18% Ne a nemám zájem 21%

» Cukrová třtina
Cukrová třtina

 

Cukrová třtina (saccharum) je druh trávy a původně pochází z jihovýchodní Asie. Cukrové třtiny existuje asi 37 druhů a stonky této trávy dosahují až šesti metrů. Jelikož se dá nenáročně pěstovat ve většině tropických oblastech, je rozšířena prakticky po celém tropickém světě. V roce 1493 přivezl cukrovou třtinu do karibské oblasti Kryštof Kolumbus. Díky ideálním podmínkám pro pěstování a evropské poptávce po cukru se cukrová třtina velmi rychle rozšířila po celém Karibiku.

Převážná produkce cukrové třtiny se používá k výrobě samotného třtinového cukru, kdy se třtinová stébla v cukrovarech lisují. Z vylisované šťávy se vyrábí cukr. Při tomto procesu vznikají i vedlejší produkty jako jsou melasa (odpadní cukerný sirup, který již nelze zcukernatět) a bagasa (zbytky vylisovaných třtinových stébel). Jak říkáme s oblibou ve firmě, jde vlastně o zbytky po rumu.Wink

Díky moderním technologiím se pro zbytkový materiál našlo uplatnění také v gastronomii. Z vláken cukrové třtiny se vyrábí designové jednorázové nádobí. Tvrdá vlákna zaručují nádobí pevnost, voděodolnost a chuťovou neutrálnost. Další výhodou je možnost použití při ohřevu v mikrovlnné troubě.

Při výrobě nádobí z cukrové třtiny se nevyužívají žádné chemické či ropné látky a po použití jej lze ekologicky zlikvidovat v kompostu.

Výhody výrobků z cukrové třtiny:

- pro výrobu se používají zbytková vlákna stonků, které se lisují (místo běžného spalování), čímž nepředstavují ekologickou zátěž pro planetu

- jako organický materiál je lze působením půdních bakterií a hmyzu zcela zkompostovat a rozložit na cennou zeminu a biohumus

- oproti papírovým napodobeninám jsou pevnější a hlavně nejsou kvůli nim káceny stromy.

 

ODBiNz